Vind het antwoord in onze bakhulp over Broodbakmachine

Dagelijks helpen wij thuisbakkers met onze tips, veelgestelde vragen en how-to video's.

Bekijk ook heerlijke broodbakmachine recepten.

Hoe maak ik een Hawaiibrood met de broodbakmachine?

Neem 500 g Mix voor Brood Wit, 300 ml (of gram) water, 25 g boter en 100 g grof geraspte kaas. Na de waarschuwing van de machine voeg je een in blokjes gesneden rode, groene en gele paprika toe, 100 g fijngesneden salami en 100 g in schijfjes gesneden champignons. Bak de paprika, salami en champignons eerst in een koekenpan met wat boter. Laat ze even afkoelen en voeg ze daarna toe. Kies bakprogramma  \'gevuld brood\' of een \'wit/bruin\' broodprogramma met een waarschuwing.

Hoe maak ik een Rozijnen-Notenbrood met de broodbakmachine?

Neem 500 gram Mix voor Brood Wit, 300 ml (of gram) water, 25 g boter en 2 afgestreken theelepels kaneel. Na de waarschuwing van de machine voeg je 100 gram rozijnen (wellen in lauwwarm water) en 50 gram ongezouten noten (bijvoorbeeld hazelnoten of amandelen) toe. Als bakprogramma kies je \'gevuld brood\' of een \'wit/bruin\' broodprogramma met een waarschuwing. Je kunt in plaats van Mix voor Brood Wit ook 450 gram Mix voor Brood Meergranen gebruiken. Gebruik hiervoor 250 ml (of gram) water, 20 g boter en 2 afgestreken theelepels kaneel.

Hoe maak ik wentelteefjes?

Klop in een diep bord een ei los met een eetlepel suiker en wat kaneel. Roer nu 1 dl melk door het eimengsel. Neem vier sneetjes wit brood en leg ze (één voor één) in het bord totdat ze doordrenkt zijn met het eimengsel. Bak de sneetjes brood in een koekenpan met wat boter aan beide kanten bruin. Serveer de wentelteefjes warm en bestrooi ze eventueel met wat suiker en kaneel. Tip: bak wat appelschijfjes mee in de pan en serveer ze bij de wentelteefjes.

Kan ik mijn brood ook invriezen?

Brood kan prima ingevroren worden. Gebruik hiervoor het liefst vers brood. Laat het goed afkoelen en verpak het in een plastic diepvrieszak waar alle lucht uit is. Het is handig om brood in kleine porties in te vriezen. Brood kan in de diepvries ongeveer een maand bewaard worden. Vries ontdooid brood nooit opnieuw in.

Welk bakprogramma moet ik gebruiken?

Het aantal en soort programma\'s is afhankelijk van het type broodbakmachine. Vaak zijn er aparte programma\'s voor wit en bruin brood. Het \'zoete-brood-programma\' is geschikt voor brood met veel suiker. Het brood wordt gebakken op een lagere temperatuur. Als jouw machine dit programma niet heeft, kies dan bij zoete broden voor \'korstkleur licht\'.

Soms is er een speciaal programma voor gevuld brood. Je wordt gewaarschuwd wanneer je rozijnen, noten of andere ingrediënten moet toevoegen. Deze mogen niet te vroeg worden toegevoegd omdat ze worden vermalen. Een waarschuwingssignaal wordt bij nieuwere machines bij ieder programma gegeven.

Voeg parelsuiker of andere harde ingrediënten altijd pas toe na het waarschuwingssignaal. Als je dit meteen in het begin doet, kan de machine beschadigden.

Welke hoeveelheden houd ik aan bij een nieuw recept? (met extra ingrediënten)

Vergelijk de hoeveelheden van de ingrediënten met die van recepten die je eerder hebt gemaakt. Als je allerlei extra ingrediënten (zoals gewelde rozijnen) gaat toevoegen, let er dan op dat de maximale capaciteit van de broodbakmachine niet wordt overschreden. Het brood moet nog voldoende ruimte hebben om te kunnen rijzen.

Het totale gewicht aan ingrediënten mag dus niet meer wegen dan het maximale broodgewicht dat bij de machine vermeld staat.

Welke temperatuur moeten de ingrediënten voor bereiding hebben?

Als je gewone bloem gebruikt moeten alle ingrediënten bij voorkeur op kamertemperatuur (± 20°C) zijn. Met de Koopmans Broodmixen krijg je het beste resultaat als je het water en de boter koud toevoegt. Snijd de boter in kleine stukjes.

Als je de timerfunctie gebruikt, kun je alle ingrediënten koud toevoegen, ook als je bloem gebruikt. Op het moment dat de machine gaat werken, zijn de ingrediënten vanzelf op temperatuur gekomen. Met ingrediënten op kamertemperatuur (vooral handwarm water) loop je het risico dat de gist al voor een rijswerking zorgt voordat de machine is begonnen.

Ook als de machine een voorverwarmingsprogramma heeft, hoeven de ingrediënten niet op kamertemperatuur te zijn.

Welke hoeveelheden ingrediënten moet ik gebruiken?

De inhoud van diverse machines verschilt. Sommige machines maken broden van 600, andere van 800 of  1200 gram. Kijk in de gebruikaanwijzing voor de hoeveelheden ingrediënten die jij nodig hebt. Als je een kant-en-klare broodmix gebruikt, hoef je alleen nog koud water en boter toe te voegen. De hoeveelheid mix die je kunt gebruiken is hetzelfde als de hoeveelheid bloem in de gebruiksaanwijzing.

Op de verpakking van de broodmix staat beschreven hoeveel water en boter je toevoegt bij bijvoorbeeld 500 gram. Als je een andere hoeveelheid mix gebruikt, pas het water dan in verhouding aan.

 

Antwoord niet gevonden?

Linda, Mandy, Cindy, Ineke, Gabriële en Joke zitten elke werkdag voor je klaar. Je kunt ze tijdens kantooruren (van 9:00 tot 17:00 uur) en op oudjaarsdag (van 10:00 tot 15:00 uur) telefonisch bereiken op nummer 0800 - 022 33 06 (gratis). Zij doen hun best om zo snel en volledig mogelijk antwoord te geven op jouw vragen. Neem contact op of bezoek Koopmans op FacebookMet jouw gratis Mijn Koopmans profiel bieden we je extra gemak!
  • Maak in een handomdraai jouw eigen recepten pagina aan.
  • Bewaar eenvoudig en snel jouw favoriete recepten.
  • Ontvang de lekkerste recepten en nieuwste producten in je mailbox!
Maak een profiel aan! >

Hollandse bakgezelligheid met Koopmans in je mail!

Hollandse bakgezelligheid met Koopmans!

De lekkerste recepten en inspiratie in je mailbox.

Herinner mij later nog een keer