Sluiten

Welke appels voor appeltaart? 

In de supermarkt en bij groenteboeren is er een ruime keuze. Er zijn zoveel verschillende appels en ook smaken, waardoor je het spoor soms een beetje bijster bent. Welke appels gebruik ik bijvoorbeeld voor appeltaart? De vijf soorten appels die zorgen voor de lekkerste appeltaart zijn:  Elstar, Goudrenetten, Jonagold, Granny Smith en Cox Orange. Bij het maken van een appeltaart is het namelijk belangrijk dat de appel niet te vochtig is, zodat de appel zijn stevigheid behoudt na het bakken. De  friszure smaak van deze appels zorgen voor een heerlijk zuurzoete en zachte appelsmaak met een vleugje kaneel. 

 

De beste appels voor een appeltaart!

 

Elstar

Wie kent ‘m niet? De Elstar appel is misschien wel het bekendste appeltje van Nederland. Deze appelsoort is zeer geschikt om mee te bakken. Na het bakken heb je nog een beetje een knapperige bite in de appeltaart. Deze stevige appel heeft een zachtezure tot zoete smaak.

Goudreinet

Van oorsprong is dit toch wel de appel om een traditionele appeltaart mee te maken. Vraag het aan oma’s en je weet bijna zeker dat ze je deze appel zullen adviseren. Toch vinden wij de Goudreinet wat minder geschikt. Een Goudreinet is namelijk een moesappel, hij bevat veel vocht en wordt ook zacht na het bakken. Gebruik je een Goudreinet in de appeltaart, dan heb je kans dat de bodem van de taart een beetje nat blijft.

Tip! Kies je voor de Goudreinet, strooi dan een beetje paneermeel of verkruimelde beschuitjes op de bodem voor de appeltaart om een te natte bodem te voorkomen. 

Jonagold

De gele/rode Jonagold is ook een klassieker in de Nederlandse boomgaarden. Deze appel heeft een zachtzure smaak. Vroeger werd deze appel ook vaak gebruikt voor appelmoes. De Jonagold bevat vrij veel vocht, maar de appel bevat wel een hoog cellulosegehalte. Dit betekent dat de appel wel lekker stevig blijft na het bakken.  Om een te vochtige appeltaartbodem te voorkomen kan je net zoals bij de Goudreinet een beetje paneermeel of verkruimelde beschuitjes op de bodem strooien, zodat het vocht wordt opgenomen. 

Granny Smith

Granny Smith: echt eentje waar je van houdt of niet. De een loopt er mee weg en de ander krijgt kromme kaken. In een appeltaart komt deze Granny Smith goed tot zijn recht. De zure smaak van de appel in combinatie met het zoete deeg maakt ‘m zeker de moeite waard om eens te proberen in jouw appeltaart.

Cox Orange

Cox Orange is een lekker zoet appeltje. De appel is vrij stevig en daardoor heel geschikt om mee te bakken. Doordat de appel zoet van smaak is, kan de frisheid ontbreken in je eindproduct.  Wil je toch het gebak wat frisser maken? Voeg dan de citroenrasp of citroensap aan je beslag of deeg.

Welke appels zijn niet geschikt om mee te bakken? 

 

Braeburn

De mooie rode Braeburn appels hebben een subtiele zure smaak. Deze appel bevat veel vocht en is daardoor niet geschikt om mee te bakken. Wel lekker om gewoon uit het vuistje te eten.

Kanzi

Een plaatje om te zien! Deze mooie rode Kanzi appel is nog niet zo lang in Nederland te koop. Het is een knapperig appeltje met een zoetzure smaak. De appel is vrij vochtig, dus meer geschikt gewoon als appeltje te eten.

Gala

De rode gala is een hele sappige appel met een beetje een vlakke smaak. Doordat de Gala appel zo sappig is, is hij niet geschikt om te mee bakken. Het vocht van de appel trekt in het deeg, daardoor wordt de appelflap of appeltaart niet goed gaar.

Red Delicious

Red Delicious is een zoet handappeltje. Als je ‘m wil gaan verwerken kun je er het beste compote of jam van maken. In stukjes in de appeltaart is de Red Delicious wat minder geschikt. Je kunt er wel een heerlijke compote van maken.

Junami

Knapperig, fruitig, fris en sappig, kortom een appeltje dat lekker is uit de hand of in een salade. Een appel die je beter niet kunt gebruiken in de appeltaart, daar is de Junami echt te sappig voor.