Sluiten

Denk je aan een lekkere, zelfgemaakte appeltaart, dan denk je aan Koopmans. En lekker gaat bij ons hand in hand met maatschappelijk verantwoord.

Wij zien maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) als onderdeel van de kwaliteit van onze producten. 

Koopmans is het zusje van Dr. Oetker Nederland. En duurzaam handelen en verantwoord ondernemen hebben een lange traditie bij het familiebedrijf Dr. Oetker.

De purpose van Dr. Oetker is Creating a Taste of Home. Geleid door deze purpose, ontwikkelen we ons bedrijf voortdurend en maken we de weg vrij voor een duurzame toekomst.

Als gevolg hiervan hebben we in samenwerking met Dr. Oetker in 2020 het Dr. Oetker Sustainability Charter aangenomen. Waarmee we als bedrijf een nieuwe roadmap voor het thema duurzaamheid stevig verankeren in onze dagelijkse bedrijfsvoering. De Sustainability Charter bevat drie dimensies: Our food, Our world en Our company en omvat zowel concrete duurzaamheidsdoelen als verplichtingen waarmee wij als verantwoordelijke onderneming worden geconfronteerd. 

Op deze pagina vertellen we je graag welke stappen we al hebben gezet. Met ons duurzaamheidsbeleid richten we ons op de fabriek in Leeuwarden en het hoofdkantoor in Amersfoort, verdeeld onder drie belangrijke dimensies: Our food, Our world en Our company. Wil je meer weten over de duurzaamheidsdoelen die we hebben opgesteld? Klik dan hier!

Het MVO-Jaarverslag kun je hier downloaden: MVO rapport.pdf

Het Internationale MVO-Jaarverslag van Dr. Oetker kun je hier downloaden: MVO rapport.pdf

Our food: Verduurzaming van de keten

We willen de keten van onze grondstoffen en verpakkingen verduurzamen. Daarom werken we alleen samen met leveranciers die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria.

Grondstoffen

 • 100% van de palmolie in onze producten is RSPO gecertificeerd.
 • Koopmans is sinds 2016 UTZ-gecertificeerd voor cacao. Sinds 2017 is 100% van de in Leeuwarden geproduceerde bakmixen met cacao, UTZ-gecertificeerd. In 2020 willen we ook cacao voor de producten die niet in Leeuwarden geproduceerd worden UTZ-gecertificeerd inkopen.
 • In 2017 is 90% en 2018 is 92% van ons eipoeder voor bakmixen van vrije uitloopeieren of biologisch.
 • Volledig biologisch? Kies dan onze Meergranen Pannenkoeken Biologisch, Tarwebloem Biologisch, Boekweitmeel Biologisch of Boekweitgrutten Biologisch.

Verpakkingen

 • 16 Koopmans bakmixen hebben sinds 2014 al een kleinere verpakking gekregen.
 • Is jouw Koopmans taart, cake of stapel pannenkoeken gebakken? Dan kun je daarna al 54% van alle verpakkingen gescheiden weggooien.
 • Sinds medio 2016 zijn alle verpakkingen van onze producten die in Nederland geproduceerd worden van FSC® gecertificeerd papier.

Our food: Voedingswaarde en voedselveiligheid

We willen niet alleen dat Koopmans de lekkerste keuze is, maar ook een meer verantwoorde keuze. Daarom optimaliseren we de voedingswaarde van onze producten. Natuurlijk met behoud van de lekkere smaak.

 • De afgelopen jaren hebben we het zoutgehalte verlaagd in onze broodmixen met zo’n 20%, in onze hartige bakmixen met gemiddeld 15% en in onze pannenkoekmixen met 12%. Dit doen wij onder andere door een deel van het zout te vervangen door kaliumzout.
 • Suikerverlaging hebben we de afgelopen jaren gedaan door een deel van de suiker te vervangen door de vezel van de cichoreiwortel. Een natuurlijk product dat, net als suiker, in staat is om de bekende textuur van onze bakproducten te behalen. Hierdoor kunnen wij de hoeveelheid suiker terugbrengen. Een voorbeeld is Koopmans Bananenbrood met 40% minder suiker dan vergelijkbare bananenbroodmixen.
 • Maak je graag de bewustere keuze? Koopmans Pannenkoeken Volkoren bevatten 3 keer meer vezels dan Koopmans Pannenkoeken Origineel of Koopmans Kwarkcake bevat 75% vet dan een gemiddelde cake bereid met boter.

Our world: Afvalmanagement

We willen onze hoeveelheid afval verminderen en zorgen dat afval gescheiden weggegooid wordt. Zo kan het gerecycled worden.

 • Op onze verpakkingen zie je bewaartips. Zo kun je jouw Koopmans creatie langer bewaren, en gaan we voedselverspilling tegen.
 • Aan het Weggooiwijzer icoontje op onze producten zie je in welke afvalbak je lege verpakking hoort.
 • Ook in eigen keuken werken we aan het scheiden van afval. Van het afval is in 2017 en 2018 respectievelijk 82% en 83% gescheiden weggegooid. Dat is een stijging ten opzichte van de 76% in 2016.
 • In onze fabriek is meel de grootste afvalbron met 200 ton in 2017 en 339 ton in 2018 (dat is 2,26% van ons productievolume). Dit meelafval wordt verwerkt tot veevoer.

Our world: Energiemanagement

We zijn druk bezig met het gebruik van minder en groene elektriciteit in de fabriek, schoon en zuinig transport en energiezuiniger reizen.

 • We zijn druk bezig met het gebruik van groene elektriciteit in de fabriek, schoon en zuinig transport en energiezuiniger reizen.
 • De fabriek in Leeuwarden draait volledig op groene stroom. De stroom is afkomstig van zon en wind voor het maken van onze bakmixen. Onze bakmixen worden daar klimaatneutraal geproduceerd.
 • Vanaf 2018 worden ook LZV (langere zware vrachtwagen) voor transporten vanaf de fabriek ingezet. Het gebruik van LZV vermindert de CO2-uitstoot ten opzichte van conventionele vrachtwagens.
 • Het transport van onze producten van fabriek naar supermarkt gebeurt met schone Euro 5 en Euro 6 vrachtwagens.
 • Onze medewerkers reizen steeds energiezuiniger. We rijden met zuinigere auto’s en we kiezen steeds vaker voor de trein.

Our company: Arbeidsomstandigheden

De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers is prioriteit nummer één.

 • We creëren daarom prettige, veilige en gezonde werkplekken, in de fabriek en op kantoor.
 • En we helpen onze sportieve collega’s een handje. Ze kunnen gebruik maken van een sportschoolregeling en een fietsplan. Ook financieren we deelname aan sporttoernooien.

Our company: Maatschappelijke betrokkenheid

Bij Koopmans vinden wij familie belangrijk. Daarom organiseren we activiteiten voor jong en oud.

 • Op Nationale Pannenkoekdag 2017 bakten 50.000 basisschoolkinderen van 1.110 basisscholen 111.000 pannenkoeken voor 61.000 ouderen in de buurt.
 • In 2017 en 2018 schonken we respectievelijk ruim 338.000 en 496.000 producten aan de Voedselbanken in Nederland. Sinds 2016 schenken we structureel elke maand een minimum aantal producten, dus ook als we geen producten hebben die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen.
 • Onze medewerkers doen ook veel vrijwilligerswerk voor zelfgekozen projecten. We helpen hen graag een handje door geld of producten te schenken.