Sluiten

Afvalmanagement

We willen onze hoeveelheid afval verminderen en zorgen dat afval gescheiden weggegooid wordt. Zo kan het gerecycled worden.

Bewaartips

We zetten bewaartips achterop onze verpakkingen. Zo weet je hoe je jouw zelfgebakken appeltaart of zandkoekjes het beste kunt bewaren. Oftewel: jij geniet optimaal van jouw lekkere baksels en hoeft er niks van weg te gooien.

Weggooiwijzer

Om onze bakfans een handje te helpen zodra de verpakking leeg is, plaatsen we de Weggooiwijzer op onze producten. Aan het icoontje zie je in welke afvalbak je lege verpakking hoort.

Aan de binnenkant van het papieren zakje in Koopmans dozen zit een plastic laagje. Zo blijft de inhoud beter behouden. Deze verpakking kun je daardoor niet bij het oud-papier, maar bij het restafval kwijt.

Minder afval en meer scheiden

In onze fabriek in Leeuwarden is meel de grootste bron van afval. In 2020 willen we het percentage meelafval van ons productievolume met 20% verminderd hebben. Dit gft-afval wordt verwerkt tot veevoer.

De tweede grootste afvalstroom is restafval. Dit proberen we terug te dringen, onder andere door meer te scheiden zodat het gerecycled kan worden. Ons restafval bedroeg in 2017 67 ton en in 2018 94 ton. Dat is gemiddeld op het niveau van 2016. In 2020 willen we ons restafval ook met 20% verminderd hebben.

Consumentenverpakkingen worden verpakt in een omdoos bij ons aangeleverd. Wij sturen de omdozen terug naar onze omdoosleverancier voor hergebruik. Zo verminderen we het papierafval.