Sluiten

Voedingswaarde en voedselveiligheid

We willen niet alleen dat Koopmans de lekkerste keuze is, maar ook een meer verantwoorde keuze. Daarom optimaliseren we de voedingswaarde van onze producten met behoud van de lekkere smaak.

Af en toe iets lekkers bakken en bewuste voeding gaan goed samen in een evenwichtig voedingspatroon met voldoende lichaamsbeweging.

Een beetje minder, maar net zo lekker

Uiteraard kijken wij kritisch naar de voedingswaarden van onze producten. We stellen normen voor de voedingswaarden van onze bakproducten. Daarbij houden we rekening met de wensen van consumenten, de normen van brancheorganisatie FNLI en de algemene voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

We verlagen de hoeveelheid zout, verzadigd vetgehaltes, suiker en aantal calorieën per portie van onze producten naar de normen. Dit doen we stapsgewijs om Koopmans klanten te laten wennen en zo een goede smaak te kunnen blijven garanderen.

Suikerverlaging: cichoreiwortel biedt uitkomst

Een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van onze producten is het verminderen van de hoeveelheid suiker in onze taart- en cakemixen, zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Suiker wordt niet alleen gebruikt voor de zoete smaak, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat cakes goed rijzen en een mooie kleur krijgen.

De vezels van de cichoreiwortel blijken hierin de ideale oplossing. Dat klinkt als een exotische plant, maar schijn bedriegt. De cichoreiwortel is een van de ‘vergeten groentes’. Echter, de planten van de cichoreiwortel zijn wel goed bekend. Wist jij namelijk dat witlof en andijvie de planten zijn van de cichoreiwortel? Daarbij heeft de cichoreiwortel een natuurlijk mild zoete smaak en is het een bron van vezels. De vezels van de cichoreiwortel zijn, net als suiker, in staat om de bekende textuur van onze bakproducten te behalen. Hierdoor kunnen wij de hoeveelheid suiker terugbrengen.

Bananenbrood

Een goed voorbeeld van een product waar minder suiker in zit is Koopmans Bananenbrood. Dit product is lichtzoet van smaak en heerlijk voor bij de koffie of als tussendoortje. Een deel van de suiker is vervangen door de vezel van de cichoreiwortel. Waardoor die net zo goed bakt als een gewone cake, maar minder suiker bevat.

Kwarkcake

Bij Koopmans denken we na over lekkere, nieuwe bakproducten met minder verzadigd vet. Onze productontwikkelaars bedachten daarom Koopmans Kwarkcake. Die bereid je met kwark in plaats van boter en is heerlijk fris en luchtig. Deze cake bevat 75% minder vet dan een gemiddelde cake bereid met boter.
 

Zoutverlaging: Kaliumzout

De gemiddelde Nederlander krijgt te veel zout binnen (ook wel Natriumchloride). Dit zorgt voor een hoge bloeddruk. Daarom hebben wij hebben een deel van het zout vervangen door zoutvervanger Kaliumzout (ook wel Kaliumchloride). Kalium is een mineraal en heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van Natrium tegenwerkt. Daarmee hebben wij onze producten geoptimaliseerd met behoud van de lekkere smaak.
Voor meer informatie over Natrium en Kalium kijk op voedingscentrum.nl

Meer vezels met volkoren

Ook introduceren we producten met meer vezels, zoals Koopmans Pannenkoeken Volkoren. De combinatie van 50% volkoren havermeel en 50% volkoren tarwemeel geeft de pannenkoeken een volle smaak en een lichte bite. Deze pannenkoeken bevatten 3 keer meer vezels dan Koopmans Pannenkoeken Origineel.