Sluiten

Verduurzaming van de keten

We willen de keten van onze grondstoffen en verpakkingen verduurzamen. Daarom werken we alleen samen met leveranciers die voldoen aan onze duurzaamheidscriteria

Palmolie

Sinds 2013 is de palmolie die wij gebruiken 100% RSPO gecertificeerd. RSPO gecertificeerde palmolie is verbouwd op een manier waarbij de natuur en de dieren die er leven worden beschermd. Ook zorgt RSPO ervoor dat de rechten van de lokale bevolking worden gerespecteerd en dat de arbeiders betere leef- en werkomstandigheden krijgen.
Lees meer over RSPO

Eipoeder

In 2016 stapten we voor onze bakmixen over van eipoeder van scharreleieren naar eipoeder van vrije uitloopeieren. Dat zijn eieren van kippen die overdag buiten kunnen lopen. Deze kippen hebben een afwisselender leven dan scharrelkippen die alleen in de stal kunnen scharrelen. Eind 2016 was alle eipoeder afkomstig van vrije uitloopeieren

Chocolade

Sinds halverwege 2016 kopen we alleen nog gecertificeerde cacao en chocolade in dat voldoet aan de voorwaarden van het Rainforest Alliance (voorheen UTZ). Sinds 2017 voldoet 100% van de in Leeuwarden geproduceerde bakmixen met cacao en chocolade aan het Rainforest Alliance keurmerk. Dit betekent duurzaam geproduceerd door middel van duurzame landbouwtechnieken met respect voor medewerkers en milieu. Sinds 2018 is het UTZ keurmerk samengegaan met Rainforest Alliance. Lees meer over Rainforest Alliance / UTZ

Biologisch

Kies je voor biologisch? Dan ken je vast onze Meergranen Pannenkoeken Biologisch met biologische tarwebloem, boekweitmeel, maismeel en havermeel. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke basis om zelf de heerlijkste baksels te maken, zoals met Tarwebloem Biologisch, Boekweitmeel Biologisch of Boekweitgrutten Biologisch.
 

Meer verantwoorde verpakkingen

Naast grondstoffen zijn ook verpakkingen onderdeel van de keten. Daarom maken we deze zo verantwoord mogelijk. We gebruiken zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en beperken onze impact op het milieu waar mogelijk. Dat doen we volgens deze 3R-methode:

  • Reduce: verminderen van verpakkingsmateriaal.
  • Recycle: zorgen voor recyclebare verpakkingen.
  • Renew: gebruiken van hernieuwbare verpakkingsmaterialen.

Reduce
De meeste van onze producten zijn verpakt in een kartonnen doos. Deze maken wij zo klein mogelijk.

Als er in een product maar 1 zakje zit, printen we hier geen informatie meer op. Zo kunnen we het zakje voor meerdere producten gebruiken en voorkomen we materiaalverspilling.

Verpakkingen worden in omdozen op pallets naar de supermarkten vervoerd. Deze stapel omwikkelen we meestal niet met folie, maar verlijmen we. Als er toch folie nodig is, gebruiken wij tegenwoordig een minimale foliedikte.

Recycle
98% van ons verpakkingsmateriaal is gescheiden weg te gooien. Hiervan behoort een deel bij het restafval. Ons doel is om het deel dat bij het restafval hoort nog verder te verlagen.

Renew
Voor ‘renew’ werken we aan het vergroten van het aantal gecertificeerd materiaal voor onze papieren verpakkingen. Dat doen we met de inkoop van FSC®-gecertificeerd papier. In 2018 is het aandeel van producten met een FSC®-gecertificeerde verpakking 23% van het totaal volume producten met papieren verpakkingen. In 2020 willen we dat 100% van de producten die wij in Leeuwarden produceren met een papieren verpakking FSC®-gecertificeerd is. Het keurmerk van de Forest Stewardship Council (FSC) toont aan dat de houtproducten en papierwaren zijn gemaakt van hout uit duurzaam beheerd bos, waarbij rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten.
Lees meer over FSC