Sluiten

Energiemanagement

Ons energiemanagement is gericht op het gebruik van minder elektriciteit, groene elektriciteit, schoon en energiezuinig transport en energiezuiniger reizen.

Groene stroom in de fabriek

Voor ons productieproces is met name elektriciteit nodig. In 2017 en 2018 hebben we in onze fabriek in Leeuwarden gemiddeld per jaar 1.151.930 kWh gebruikt. We hadden een elektriciteitsefficiëntie (kWh energie/kg productievolume) van 7,8%.


 

Onze fabriek in Leeuwarden draait volledig op groene stroom. 6% van onze elektriciteitsbehoefte wordt opgewekt door 275 zonnepanelen op het dak van onze fabriek. Voor het overige deel gebruiken we in 2017 en 2018 Noord-Hollandse windenergie. Door deze maatregelen worden onze producten in Leeuwarden klimaatneutraal geproduceerd.

Energiezuinig transport

Onze producten worden vervoerd met Greenstar-vrachtwagens. Deze Euro 5 en Euro 6 vrachtwagens voldoen aan de nieuwste Europese normen voor uitlaatgassen en dragen daarmee bij aan schonere lucht.

Het transport van onze producten naar de distributiecentra van supermarkten wordt vaak gecombineerd met andere merken, zodat er zo min mogelijk met halfvolle vrachtwagens wordt gereden.

Vanaf 2018 worden ook LZV (langere zware vrachtwagen) voor transporten vanaf de fabriek ingezet. Het gebruik van LZV vermindert de CO2-uitstoot ten opzichte van conventionele vrachtwagens.

Onze producten worden vervoerd op pallets. Wij bepakken onze pallets 1.20 meter hoog in plaats van de gebruikelijke 1.60 of 1.80 meter. Zo passen er twee pallets op elkaar in een vrachtwagen en hoeven er minder vrachtwagens te rijden.

Energiezuinig reizen

Onze nieuwe lease en poolauto’s moeten energielabel A of B hebben. In 2017 krijgen alle medewerkers een workshop veilig en zuinig krijgen.

Omdat er veel overleg plaatsvindt tussen de fabriek in Leeuwarden en het hoofdkantoor in Amersfoort, maken we veel gebruik van bijvoorbeeld videoconference om minder te reizen. Mochten medewerkers elkaar toch liever in het echt zien, dan stimuleren we hen de trein te pakken.