Sluiten
Bakvraag

Is boekweitmeel gezond?

Antwoord:

Boekweitmeel is een meel dat wordt verkregen uit de gemalen zaden van de boekweitplant (Fagopyrum esculentum). Ondanks de naam is boekweit geen graan, maar een pseudograan, wat betekent dat het geen gras is maar wel vergelijkbare eigenschappen heeft.

Boekweitmeel wordt over het algemeen als een gezonde voedingskeuze beschouwd vanwege verschillende redenen:

  • Voedingsstoffen: Boekweitmeel is rijk aan voedingsstoffen. Het bevat complexe koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines (zoals vitamine B-complex) en mineralen (zoals magnesium, koper en fosfor). Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een gezond dieet en de algemene voedingsbehoeften ondersteunen.
  • Glutenvrij: Boekweitmeel is van nature glutenvrij, waardoor het een gezond alternatief is voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie. Het kan worden gebruikt als een vervanging voor tarwebloem in recepten, waardoor het mogelijk is om glutenvrije varianten van verschillende gebakken producten te maken.
  • Vezelrijk: Boekweitmeel is een goede bron van voedingsvezels. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering, bevorderen een regelmatige stoelgang en kunnen helpen bij het behoud van een gezond gewicht. Bovendien kunnen vezelrijke voedingsmiddelen het risico op bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2, helpen verminderen.
  • Lage glycemische index: Boekweitmeel heeft een lage glycemische index (GI), wat betekent dat het langzamer wordt verteerd en de bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen dan voedingsmiddelen met een hogere GI. Dit kan gunstig zijn voor mensen die streven naar een stabiele bloedsuikerspiegel, zoals mensen met diabetes of degenen die een evenwichtige bloedsuikerregulatie willen behouden.

Boekweitmeel kan worden gebruikt als een glutenvrij alternatief voor bakken, met name voor pannenkoeken, wafels en cakejes. Het kan ook dienen als een bindmiddel in soepen en sauzen, en geeft gerechten een krokante textuur bij het paneren van voedsel. Daarnaast kan boekweitmeel worden gebruikt om pap en ontbijtgranen te maken voor een voedzaam begin van de dag.