Zorg dat de olie of boter in de pan goed heet is. Neem de pan van het vuur terwijl je het beslag erin doet. Houd de pan iets schuin en verdeel het beslag over de bodem. Mocht het nog niet goed lukken, doe dan een scheutje extra melk door het beslag. Het beslag is in dat geval iets dunner en loopt beter uit over de bodem.
Een mooie dunne pannenkoek begint met goed uitgespreid beslag. Lukt dit niet? Dan krijg je dikke klodders en dunne plekken in je pannenkoek. Het resultaat: je pannenkoek wordt ongelijkmatig gebakken. Met de juiste techniek maak je gelukkig altijd perfecte pannenkoeken!
Waarom loopt mijn pannenkoekbeslag niet goed uit?
Er zijn verschillende redenen waarom je pannenkoekbeslag niet mooi uitloopt. Dit kan bijvoorbeeld door het volgende komen:
- Het beslag is te dik geworden
- De pan is niet warm genoeg
- Je gebruikt te weinig boter of olie
- Het beslag bevat klontjes meel
- Je giet het beslag te langzaam in de pan
- De pan heeft een ongelijke bodem
Gelukkig zijn al deze oorzaken goed op te lossen, zodat je voortaan de lekkerste pannenkoeken bakt! En de eerste pannenkoek mag mislukken, dat hoort er een beetje bij, maar de rest moet perfect zijn!
De perfecte pannenkoekenpan
Een goede pannenkoekenpan maakt het uitspreiden van je beslag veel makkelijker. Kies een pan met een vlakke bodem van 20 tot 26 centimeter doorsnee. Een antiaanbaklaag helpt het beslag makkelijk over de pan te verdelen.
Traditionele gietijzeren pannen werken ook prima. Deze hebben wel iets meer vet nodig. De pan moet goed wel goed ingebakken zijn voor het beste resultaat.
En er zijn natuurlijk ook speciale pannenkoekenpannen (of crêpe pannen). Dit soort pannen zijn helemaal perfect voor het bakken van een perfecte pannenkoek.
Het juiste pannenkoekbeslag
De dikte van je beslag bepaalt hoe goed het uitloopt. Pannenkoekbeslag moet dun en een beetje vloeibaar zijn. Het moet van een lepel in een dunne straal naar beneden lopen.
Met de pannenkoekenmixen van Koopmans heeft je pannenkoekenbeslag altijd de juiste consistentie. Zowel bij de pannenkoekenmix in een pak, als de handige schudflessen.
Stap voor stap: pannenkoekbeslag uitspreiden
- Stap 1: Verwarm de pan Zet de pan op middelhoog vuur. Laat deze 2 tot 3 minuten opwarmen. De pan is warm genoeg als een druppel water erop sist en verdampt.
- Stap 2: Voeg vet toe Doe een klontje boter of een scheutje olie in de pan. Het vet moet over de hele bodem lopen. Je hoort het zachtjes sissen.
- Stap 3: Haal de pan van het vuur Dit is de geheime stap. Door de pan van het vuur te halen, krijg je tijd om het beslag te verdelen. Het stolt niet meteen zodat je het mooi over de bodem uit kunt laten lopen.
- Stap 4: Giet het beslag erin Giet het beslag in het midden van de pan. Gebruik ongeveer 80 ml beslag voor een pan van 24 centimeter.
- Stap 5: Verdeel het beslag Houd de pan in één hand. Til de rand iets op en draai de pan rond. Het beslag loopt dan naar alle kanten.
- Stap 6: Zet de pan terug Plaats de pan terug op het vuur. De pannenkoek bakt nu mooi gelijkmatig.
De draaibeweging onder de knie krijgen
Het ronddraaien van de pan is pure oefening. Begin voorzichtig. Til één kant van de pan iets op. Draai je pols langzaam rond. Het beslag volgt de beweging.
Oefen eerst zonder beslag. Doe wat water in de pan en kijk hoe het beweegt. Zo krijg je het gevoel goed te pakken zonder beslag te verspillen.
Wat als je beslag te dik is?
Dik beslag blijft op één plek liggen. Het vormt klonten die niet uitlopen. Voeg melk toe om het beslag wat dunner te maken. Begin met één eetlepel per keer. Als je de instructies op de verpakkingen van de Koopmans pannenkoekenmixen volgt, kan je beslag niet te dik zijn. Dus maak het jezelf gemakkelijk!
De juiste hoeveelheid beslag per pannenkoek
Te veel beslag betekent een te dikke pannenkoek. Te weinig beslag zorgt juist voor gaten en dunne plekken. Voor verschillende formaten van je pan gebruik je:
- Pan van 20 cm: 60-70 ml beslag
- Pan van 24 cm: 80-90 ml beslag
- Pan van 26 cm: 100-110 ml beslag
Meet dit een paar keer af met een maatbeker. Dan krijg je gevoel voor de juiste hoeveelheid.
Veelgemaakte fouten bij het uitspreiden van je beslag
- Te hete pan Een rokende pan is te heet. Het beslag stolt meteen waardoor je het niet meer kunt verdelen. Laat de pan iets afkoelen voordat je de volgende pannenkoek bakt.
- Te weinig vet Zonder genoeg vet plakt het beslag aan je pan vast. Het loopt dan niet goed uit over de bodem. Gebruik dus altijd voldoende boter of olie in je pan.
- Te langzaam gieten Giet het beslag in één keer in de pan. Langzaam gieten zorgt voor ongelijke verdeling. Het eerste beslag is al gestold voordat je klaar bent.
- Verkeerde draairichting Draai de pan rustig rond. Te snelle bewegingen zorgen dat het beslag tegen de rand spat. Ga geleidelijk van klein naar groot.
Tips voor perfect uitgespreid beslag
- Zorg voor glad beslag: Klontjes in het beslag zorgen voor onregelmatigheden. Zeef de bloem of gebruik een staafmixer om het beslag mooi glad te maken, zonder klontjes.
- Gebruik de juiste temperatuur: Middelhoog vuur werkt het beste. Op te hoog vuur verbrandt je pannenkoek. Maar te laag vuur geeft een lichte en fletse pannenkoek.
- Oefen de beweging: De polsbeweging om de pan te draaien is belangrijk. Oefen dit zonder beslag tot je het onder de knie hebt.
Perfect uitgespreid beslag in elke pan
Met deze technieken krijg je het pannenkoekbeslag altijd mooi uitgespreid voor de perfecte pannenkoek. Onthoud dat oefening belangrijk is. De polsbeweging om de pan te draaien komt met de tijd en ervaring.
Begin met eenvoudige pannenkoeken. Als je de techniek onder de knie hebt kun je experimenteren met verschillende toppings en vullingen. Zo bak je altijd perfecte pannenkoeken!