Sluiten
Bakvraag

Waarom dikt pannenkoekenbeslag in en hoe los je dit op?

Heb je pannenkoekbeslag gemaakt en zie je dat het dikker wordt? Dat is heel normaal. Pannenkoekbeslag kan wat indikken als het even staat. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen. Je hoeft geen nieuw beslag te maken.

Waarom wordt pannenkoekbeslag dikker?

Pannenkoekbeslag dikt in door verschillende redenen. De bloem neemt vocht op uit de melk of het water. Dit proces gaat door nadat je het beslag hebt gemaakt. Hoe langer het beslag staat, hoe meer vocht de bloem opneemt en hoe dikker je beslag dus ook wordt.

De temperatuur maakt ook verschil. Koud beslag dikt sneller in dan beslag op kamertemperatuur. In de koelkast gebeurt dit proces nog sneller. Maak je beslag dus niet te ver van te voren.

Hoe snel dikt pannenkoekbeslag in?

De meeste pannenkoekbeslagen dikken in binnen 15 tot 30 minuten. Dit hangt af van het recept en de ingrediënten. Beslag met veel bloem dikt sneller in. Beslag met meer melk of water blijft juist langer dun.

Na een uur is het beslag meestal flink ingedikt. Het lijkt dan meer op een cakebeslag dan op dun pannenkoekbeslag. Toch kun je het nog steeds gebruiken.

De eenvoudigste oplossing: goed schudden

De makkelijkste manier om ingedikt beslag weer te verdunnen, is schudden. Schud flink met je Koopmans schudfles of roer het beslag krachtig door met een garde. Je ziet dat het weer dunner wordt.

De bloem en melk mengen zich opnieuw. Het beslag krijgt zijn oorspronkelijke consistentie terug. Dit werkt in de meeste gevallen prima.

Melk of water toevoegen voor een dunner beslag

Helpt schudden niet genoeg? Voeg dan wat extra melk of water toe. Begin met één eetlepel per keer. Roer goed door en kijk of het beslag de juiste dikte heeft.

Te veel vloeistof tegelijk kan het beslag te dun maken. Dan wordt je pannenkoek meer een flensje. Voeg daarom vocht beetje bij beetje toe. Gebruik dezelfde vloeistof als in het oorspronkelijke recept.

Wanneer beslag niet meer te redden is

Soms is beslag zo dik geworden dat het niet meer te redden is. Dit gebeurt vooral na meerdere uren. Het beslag wordt dan klonterig en stroef.

Dit herken je aan:

  • Dikke klonten die niet weggaan
  • Beslag dat lijkt op cakebeslag
  • Een grijze of gelige kleur
  • Zure geur

In dit geval kun je beter nieuw beslag maken.

Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om met ingedikt beslag om te gaan is het voorkomen. Maak je beslag op het juiste moment en gebruik het binnen een half uur. Moet het toch langer staan? Roer het dan om de 15 minuten even door. Zo voorkom je dat het te veel indikt. Met deze tips heb je altijd perfect pannenkoekbeslag voor heerlijke dunne en luchtige pannenkoeken.


Handige tips voor pannenkoeken


Heb je nog specifieke vragen; onze bak-experts staan voor je klaar

Hulp nodig bij het bakken?