Sluiten
Bakvraag

De handigste tips voor pizzabeleg?

Antwoord:

Pizza beleggen: eindeloos veel variaties mogelijk

Een pizza kun je beleggen met alles wat je zelf lekker vindt. Er zijn dan ook eindeloos veel variaties en smaakcombinaties mogelijk. Ga jij voor een traditionele pizza of laat jij er jouw eigen creativiteit op los en stel je zelf jouw ingrediënten samen? Alles is mogelijk!

De basis: start met pizzasaus

Hoe je jouw pizza ook belegt: start met een lekkere tomatensaus. De meeste pizza’s hebben de tomatensaus als basis. Bestrijk de pizza met een dun laagje tomatensaus op smaak gebracht met kruiden.

Je kunt zelf gemakkelijk een goede tomatensaus maken. Voor een goede tomatensaus fruit je een uitje met wat knoflook in een scheutje olie in de pan. Voeg een aantal tomaten (5 á 6 stuks) toe en wat Italiaanse kruiden. Laat alles zo’n 20 minuten op een laag vuurtje staan pruttelen en pureer het vervolgens. Is je saus te dun? Laat hem dan nog wat inkoken. Wil je het nog makkelijker maken? Bestrijk jouw pizza dan met tomatensaus ‘Passata’. Dit is een wat dikkere tomatensaus, ideaal voor pizza door de rijke smaak. Je kunt daarna meteen beginnen met het beleggen van jouw pizza.

Traditionele pizza’s

Bijna elke pizzeria heeft een aantal klassiekers op de kaart staan. Ze bestaan allemaal uit een paar basis ingrediënten die je in elke supermarkt koopt. Wat dacht je van een pizza Margherita, Funghi, Tonno of bijvoorbeeld een Quattro Formaggi of Stagioni? Dit zijn de ingrediënten die je, voor een traditionele variant, aan jouw pizzabodem met tomatensaus moet toevoegen:

  • Pizza Margherita: tomaten, mozzarella en basilicum.
  • Pizza Quattro Stagioni: plakjes tomaat, mozzarella, ham, champignons, olijven en artisjok.
  • Pizza Quattro Formaggi: mozzarella, pecorino, taleggio en gorgonzola. Vier kazen dus.
  • Pizza Funghi: plakjes tomaat, mozzarella en verse champignons.
  • Pizza Tonno: tomaat, mozzarella en tonijn.

Een pizza met groenten

Bak je liever een eigen pizzavariatie? Houd dan rekening met de ingrediënten die je gebruikt. Deze bepalen hoe je jouw pizza voorbereid en afbakt. Wil je bijvoorbeeld een pizza maken met lekker veel groentes, let er dan op wélke groentes je gebruikt. Paprika en courgette kun je het best in kleine plakjes of blokjes snijden. Zo garen ze tijdens het afbakken van je pizza goed. Nog lekkerder is het om deze groentes eerst te grillen met kruiden en ze daarna op de pizzabodem te leggen.

Er zijn ook groentes die langer de tijd nodig hebben. Pompoen bijvoorbeeld. Deze wordt niet gaar in de relatief korte afbaktijd van de pizza. Gaar deze voordat je hem op je pizza legt. Snijd de pompoen in blokjes, besprenkel met wat olijfolie en kruiden en gril hem in de oven zo’n 20 tot 30 minuten. Daarna kun je jouw pizza er mee beleggen.

Wist je trouwens dat je slasoorten zoals rucola altijd pas achteraf moet toevoegen? Of dat je tomaat het best heel dun kunt snijden? Dikke plakken tomaat bevatten meer vocht en dat zorgt ervoor dat je bodem niet gaar wordt.

Vlees of vis op de pizza

Salami, allerlei soorten ham, kip, worstjes, gehakt of juist gamba’s en tonijn uit blik: in principe kun je alle soorten vlees en vis aan gebruiken als pizza beleg. Voorgegaarde of gerookte vleeswaren en vis kun je gedurende de gehele baktijd meebakken. Andere soorten moet je vooraf kort bakken.

Bak kip bijvoorbeeld 2-3 minuten aan in een pan, anders wordt de kip niet gaar tijdens het afbakken. Hetzelfde geldt voor gamba’s en andere schaaldieren. Een handige vuistregel is: ga na hoe lang vis of vlees normaal gesproken nodig heeft om gaar te worden in de oven. Trek hier de baktijd van de pizza vanaf en je weet hoe lang je jouw vlees of vis moet voorbereiden. Dan rest er alleen nog de extra smaakmakers: kruiden!

Kruiden op je pizza

Oregano, tijm, salie, rozemarijn en basilicum zijn Italiaanse kruiden bij uitstek. Je kunt ze altijd toevoegen aan jouw pizza of verwerken in het deeg voor extra smaak. Veel verse kruiden kun je gewoon over je pizza strooien voor het afbakken. Alleen basilicum vormt een uitzondering. Leg deze blaadjes onder alle ingrediënten. De kans bestaat namelijk dat de blaadjes verbranden en hun smaak verliezen. Je kunt ze natuurlijk ook altijd op de pizza leggen na het bakken. Dat geldt ook voor peterselie en de smaakmakers peper en zout.

Wil je nog meer pizza inspiratie opdoen? Bekijk dan onze favoriete pizzarecepten. Wat dacht je van mini pizza’s met zeevruchten, of een pizza met feta, paprika en olijven? Of doe eens wat anders en maak een zoete variant zoals de Pizza Maxima met slagroom, blauwe bessen en aardbeien of een pizza met kersen? We wensen je alvast smakelijk eten!