Sluiten
Bakvraag

Verschil patentbloem en tarwebloem?

Antwoord:

Patentbloem en tarwebloem zijn beide soorten meel die worden verkregen uit tarwekorrels, maar ze verschillen in hun samenstelling en eigenschappen.

Patentbloem is een zeer fijn gemalen meel dat wordt verkregen uit het binnenste deel van de tarwekorrel. Het heeft een hoog eiwitgehalte, wat zorgt voor een sterke glutenvorming. Glutenvorming is belangrijk bij het bakken, omdat het zorgt voor de elasticiteit en structuur in gebakken producten. Patentbloem wordt vaak gebruikt voor het maken van luchtige en lichtere bakproducten, zoals cakes, koekjes en taarten.

Tarwebloem, daarentegen, is ook gemaakt van tarwekorrels, maar het bevat een lager eiwitgehalte dan patentbloem. Dit betekent dat tarwebloem minder glutenvormend vermogen heeft. Het resultaat is een iets minder elastische structuur in gebakken producten. Tarwebloem wordt vaak gebruikt voor het maken van brood, muffins, pannenkoeken en andere gebakken goederen waar een iets stevigere textuur gewenst is.

Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen patentbloem en tarwebloem het eiwitgehalte en de glutenvormende eigenschappen. Patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en een beter glutenvormend vermogen, terwijl tarwebloem een lager eiwitgehalte heeft en een iets minder elastische structuur oplevert. Het kiezen van het juiste meel hangt af van het gewenste resultaat en het type baksel dat je wilt maken.

 

  • Eiwitgehalte: Patentbloem heeft over het algemeen een hoger eiwitgehalte dan tarwebloem. Het eiwit in meel is verantwoordelijk voor de vorming van gluten, een eiwitnetwerk dat structuur en elasticiteit geeft aan het deeg of beslag. Een hoger eiwitgehalte in patentbloem resulteert in sterkere gluten en daardoor in luchtigere en lichtere bakproducten.
  • Glutenvorming: Vanwege het hogere eiwitgehalte heeft patentbloem een beter glutenvormend vermogen dan tarwebloem. Dit is gunstig voor recepten waarbij een goede structuur en elasticiteit gewenst zijn, zoals bij het maken van taarten, koekjes en cakes. De sterkere gluten in patentbloem dragen bij aan een luchtige textuur en een betere opbouw van het baksel.
  • Toepassingen: Over het algemeen wordt patentbloem aanbevolen voor recepten waarbij een luchtige en lichte textuur gewenst is, zoals cakes, taarten en fijne gebakjes. Het is ideaal voor recepten waarbij de nadruk ligt op de delicate structuur en de aanwezigheid van luchtige kruimels. Tarwebloem, met zijn iets lagere eiwitgehalte en minder sterke glutenvorming, is beter geschikt voor het maken van brood, muffins, pannenkoeken en andere gebakken goederen waar een stevigere textuur gewenst is.