Sluiten
Bakvraag

Verschil patentbloem en tarwebloem?

Antwoord:

Patentbloem en tarwebloem zijn beide soorten meel die worden verkregen uit tarwekorrels, maar ze verschillen in hun samenstelling en eigenschappen.

Patentbloem is een zeer fijn gemalen meel dat wordt verkregen uit het binnenste deel van de tarwekorrel. Het heeft een hoog eiwitgehalte, wat zorgt voor een sterke glutenvorming. Glutenvorming is belangrijk bij het bakken, omdat het zorgt voor de elasticiteit en structuur in gebakken producten. Patentbloem is ideaal voor hartig bakken, dus voor bijvoorbeeld pizzadeeg en brood. Het is hoog in eiwit en heeft een hoge gluteninhoud, wat zorgt voor een mooie elasticiteit in je deeg. Ook heel goed geschikt om pasta of quiche mee te maken!

Tarwebloem, daarentegen, is ook gemaakt van tarwekorrels, maar het bevat een lager eiwitgehalte dan patentbloem. Dit betekent dat tarwebloem minder glutenvormend vermogen heeft. Het resultaat is een iets minder elastische structuur in gebakken producten. Tarwebloem is perfect voor zoete baksels. Het is hoog in zetmeel en daardoor wat zachter. Gebruik het tarwebloem voor het maken van de heerlijkste taarten, cake en koekjes!

Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen patentbloem en tarwebloem het eiwitgehalte en de glutenvormende eigenschappen. Patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en een beter glutenvormend vermogen, terwijl tarwebloem een lager eiwitgehalte heeft en een iets minder elastische structuur oplevert. Het kiezen van het juiste meel hangt af van het gewenste resultaat en het type baksel dat je wilt maken.

 

  • Eiwitgehalte: Patentbloem heeft over het algemeen een hoger eiwitgehalte dan tarwebloem. Het eiwit in meel is verantwoordelijk voor de vorming van gluten, een eiwitnetwerk dat structuur en elasticiteit geeft aan het deeg of beslag. Een hoger eiwitgehalte in patentbloem resulteert in sterkere gluten en daardoor in luchtigere en lichtere bakproducten.
  • Glutenvorming: Vanwege het hogere eiwitgehalte heeft patentbloem een beter glutenvormend vermogen dan tarwebloem. Dit is gunstig voor recepten waarbij een goede structuur en elasticiteit gewenst zijn, zoals bij het maken van taarten, koekjes en cakes. De sterkere gluten in patentbloem dragen bij aan een luchtige textuur en een betere opbouw van het baksel.
  • Toepassingen: Tarwebloem heeft doorgaans een lager eiwitgehalte en minder sterke gluten, waardoor het ideaal is voor recepten waarbij een luchtige en lichte textuur gewenst is, zoals cakes, taarten en fijne gebakjes. Patentbloem heeft meestal een hoger eiwitgehalte en sterkere gluten, waardoor het beter geschikt is voor het maken van bijvoorbeeld pizzadeeg en brood.  Het is hoog in eiwit en heeft een hoge gluteninhoud, wat zorgt voor een mooie elasticiteit in je deeg