Sluiten
Bakvraag

Wat is maizena?

Maizena, ook bekend als maïszetmeel, is een wit, fijn poeder dat wordt gewonnen uit maïskorrels. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken vanwege zijn unieke eigenschappen als verdikkingsmiddel. Maizena wordt gewonnen uit het zetmeelrijke deel van de maïskorrel, dat endosperm wordt genoemd.

Het proces van het maken van maizena omvat verschillende stappen:

  1. Maïskorrels malen: De eerste stap is het malen van de maïskorrels om de buitenste laag, het kaf, te verwijderen. Wat overblijft is de kern, die endosperm wordt genoemd en rijk is aan zetmeel.
  2. Zetmeel extractie: Het endosperm wordt geweekt in water, waardoor het zetmeel wordt losgemaakt. Dit resulteert in een dikke suspensie, waarbij het zetmeel wordt gescheiden van de andere bestanddelen van de maïskorrel.
  3. Drogen en malen: Het verkregen zetmeel wordt vervolgens gedroogd om het vochtgehalte te verminderen. Het gedroogde zetmeel wordt gemalen tot een fijn poeder, dat bekend staat als maizena.

Maizena heeft verschillende functionele eigenschappen in de keuken:

  1. Verdikkingsmiddel: Maizena is een uitstekend verdikkingsmiddel en wordt vaak gebruikt om sauzen, soepen, stoofschotels en andere gerechten te verdikken. Wanneer maizena wordt toegevoegd aan vloeistoffen en verwarmd, absorbeert het vocht en vormt het een gelachtige substantie die helpt om de consistentie van het gerecht te verdikken.
  2. Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten. Het kan worden gebruikt om ingrediënten samen te binden en te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Dit is vooral handig bij het maken van gehaktballen, pasteitjes en gebakken goederen.
  3. Gluten-vrij alternatief: Maizena is van nature glutenvrij, waardoor het een geschikt ingrediënt is voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie. Het kan worden gebruikt om glutenvrije recepten te maken en kan worden gecombineerd met andere glutenvrije meelsoorten om de textuur en consistentie van gebak en deeg te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat maizena voornamelijk een verdikkingsmiddel is en geen voedingswaarde heeft. Het voegt geen smaak toe aan gerechten en heeft een neutrale smaak. Het is essentieel om maizena goed te mengen met koude vloeistoffen voordat het aan hete vloeistoffen wordt toegevoegd, om klontvorming te voorkomen.


Handige tips voor basismelen


Heb je nog specifieke vragen; onze bak-experts staan voor je klaar

Hulp nodig bij het bakken?