Traditie en herinneringen
De echte grootmoeders appeltaart wordt van generatie op generatie doorgegeven. Niet alleen het recept, maar ook de manier van bakken. De kleine trucjes. De verhalen die erbij horen. Dit maakt elk ouderwets appeltaart recept bijzonder.
Vroeger werd er gebakken uit noodzaak. Je gebruikte wat je had. Appels uit de eigen tuin. Bloem van de lokale molen. Boter van de boerderij om de hoek. De appeltaart werd het symbool van gezelligheid bij speciale gelegenheden. Oma's appeltaart betekende dat je thuis was.
Wat maakt een appeltaart écht klassiek?
Een echte klassieke appeltaart herken je aan een aantal kenmerken. Deze maken het verschil tussen een gewone appeltaart en een die echt de titel 'oma's appeltaart' verdient.
De perfecte korst
De bodem en randen van een ouderwetse appeltaart zijn stevig maar niet hard. Ze worden gemaakt met zelfrijzend bakmeel. Dit zorgt voor een licht kruimelige textuur. De korst houdt de vulling goed vast zonder zacht of slap te worden.
Vroeger werd met name roomboter gebruikt voor de beste smaak. De boter gebruik je koud in het deeg. Zo krijg je die typische brosse textuur die zo kenmerkend is voor een appeltaart op grootmoeders wijze.
Paneermeel op de bodem zorgt ervoor dat het sap van de appels wordt opgenomen. Zo krijg je geen doorweekte bodem maar een lekker krokante basis. Doet verder niets voor de smaak, maar zorgt er wel voor dat de bodem extra lekker blijft!
Een vulling met karakter
De vulling van een klassieke appeltaart is eenvoudig maar vol van smaak. Fris-zure appels zijn de basis. Meestal worden Elstar of Jonagold appels gebruikt. Deze appels worden niet te zacht tijdens het bakken en behouden hun bite. Extra lekker dus!
Daarnaast hoort kaneel écht in een appeltaart zoals oma die zou maken. Niet te veel. Maar net genoeg om de appelsmaak te versterken. Je kunt ook rozijnen toevoegen voor een lekkere zoete en sappige smaak, naast de appels. In sommige recepten worden ook gehakte amandelen of walnoten gebruikt om de klassieke appeltaart extra bite te geven.
Het raster of de deksel
De bovenkant van een ouderwets appeltaart recept bestaat meestal uit een mooi raster of een volledig dichte bovenkant. Het raster laat de appelvulling waardoor je appeltaart extra mooi wordt en écht die uitstraling van vroeger heeft. Dek je de appeltaart helemaal af, dan houdt de taart alle smaken beter binnen en ziet ie er wat rustiger uit.
Beide manieren zijn authentiek en klassiek. De keuze hangt van jou af. Hoe maakte jouw oma vroeger haar appeltaart? En waarschijnlijk is het ook afhankelijk van de streek waar je woont. In sommige delen van het land wordt het raster veel gebruikt en in andere delen zie je vaker dichte appeltaarten.