Sluiten

Tips voor de lekkerste oliebollen! 

Met de oliebollen baktips van Koopmans, bak jij de beste oliebollen! 

Hoe maak je de beste oliebollen? Dat lees je hieronder met de 10 gouden oliebollen baktips. Met deze oliebollen baktips zet je dit jaar in een handomdraai een schaal zelfgebakken oliebollen, appelbeignets of appelflappen op tafel! 

Hoeveel oliebollen er elk jaar per persoon in Nederland worden gegeten? Dan zijn er miljoenen: gemiddeld worden er rond oud en nieuw zo'n 8 oliebollen per persoon gegeten.

Koopmans wenst je alvast een smaakvol nieuwjaar!

Met de oliebollen baktips van Koopmans, bak jij de beste oliebollen! 
Bekijk de video

Oliebollen bakhulp: handige tips voor oliebollen

10 gouden tips voor de beste oliebollen

1. Gebruik een oliebollentang of ijslepel voor ronde oliebollen

Je kunt het beste werken met een oliebollentang of ijslepel voor mooie ronde oliebollen. Dip de tang na elke oliebol even in de olie, zodat de oliebollen gemakkelijk van de lepel glijden. Maak de tang nadat je een serie oliebollen in de pan hebt gedaan schoon met water. Droog de tang altijd goed af voordat je hem weer gebruikt, want als water in contact komt met hete olie gaat het spetteren. Bak niet teveel oliebollen tegelijk in de pan, als je wat ruimte overlaat draaien de oliebollen vaak vanzelf om en worden ze rondom mooi bruin. Draaien jouw oliebollen niet? Dan is er te weinig ruimte in de pan.

2. Voeg altijd handwarm water toe aan het oliebollenbeslag (40 graden):

Oliebollenmix bevat gist en dit is wat wij noemen ‘een kritische grondstof’. Is het water te koud of te warm dan geeft de gist onvoldoende rijswerking. Ook de omstandigheden waarin het beslag rijst, luisteren vrij nauwkeurig. Rijst het beslag niet, probeer dan het volgende met de oven. Houd de oven uit en plaats er een bakje/mokje met kokend water in om de ovenruimte op te warmen en de luchtvochtigheid te behouden. Wacht ongeveer een half uur en kijk daarna of het beslag voldoende gerezen is.

3. Wel de krenten en rozijnen max 15 min. in handwarm water:

Laat de rozijnen of krenten niet te lang wellen wanneer je oliebollen maakt. Vijftien minuten is meer dan voldoende. Langer wellen is slecht, dan openen de krenten zich en komt het zuur van de krenten in het deeg. De gist zorgt dan niet meer voor voldoende rijzing.

4. Zorg ervoor dat andere ingrediënten van de vulling (zoals stukjes appel) op kamertemperatuur zijn:

Als appels net uit de koelkast komen en de stukjes worden meteen toegevoegd aan het beslag kan het voor komen dat de temperatuur van het beslag omlaag gaat, waardoor het beslag niet goed rijst.

5. Laat het beslag niet langer dan 45 minuten rijzen:

Als het beslag langer rijst, kan het voorkomen dat de oliebollen in het vet in elkaar zakken (dan krijg je platte oliebollen). Het oliebollenbeslag moet na het rijzen ongeveer het dubbele volume hebben gekregen. Is het beslag nog niet gaan rijzen na 45 minuten? Zet deze dan even in een oven (zie tip 2).

6. Schep het beslag vanuit het midden naar de zijkant van de beslagkom:

Het oliebollenbeslag is bovenop meestal extra luchtig waardoor de oliebollen de hele tijd naar één kant kunnen draaien in de olie. Schep daarom het oliebollenbeslag vanuit het midden van de beslagkom naar de zijkant.

7. Op welke temperatuur oliebollen bakken?:

Op de verpakkingen van olie wordt vaak geadviseerd om de olie niet boven de 180 graden te verwarmen. Wij adviseren om de olie tot 190°C te verwarmen. De pan staat open wanneer het beslag wordt toegevoegd, daardoor zal de temperatuur van de olie dalen en zal rond de geadviseerde 180°C liggen. Je kunt zelf zien of de gebruikte olie te ver verhit is: te hete of te lang verhitte olie zal bruin gaan kleuren: bruine olie is niet goed voor je. Houd de olie dus in de gaten, kleurt de olie donker, dan is het tijd om de olie te vervangen. Wil je zeker weten of de olie de juiste temperatuur heeft? Je kunt de truc met het broodkorstje toepassen: houd een broodkorstje in de olie. Bij de juiste temperatuur zal deze dichtschroeien. Als er een walm ontstaat, is de olie te warm.

8. In welke olie moet ik oliebollen bakken?

We krijgen vaak de vraag: 'waar moet ik oliebollen in bakken?' Het anwoord is: zonnebloemolie of arachideolie. Deze olie versterkt de verfijnde smaak van de oliebol en geeft geen wit vetlaagje op de afgekoelde oliebollen. Bij frituurvet kan dit wel gebeuren.

9. Hoeveel pakken oliebollenmix kan ik tegelijktijd maken?

Je kan maximaal drie pakken tegelijktijd bereiden. Dit heeft te maken met de rijskracht van het beslag. Als de hoeveelheid beslag in de beslagkom te groot is, dan zal het beslag (met name onderin de beslagkom) te weinig rijzen en niet voldoende luchtig zijn. Hoeveel oliebollen er uit één pak gaan? Zo'n 20-25. Aan drie pakken heb je dus meestal wel genoeg.

10. Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag na het rijzen warm blijft:

Plaats het oliebollenbeslag dichtbij de friteuse en verpak de bak in aluminiumfolie. Als het oliebollenbeslag te hard afkoelt nemen de oliebollen meer vet op tijdens het bakken.

Hoe moet je oliebollen bewaren?

  • Hoe bewaar je oliebollen? Je kunt oliebollen ongeveer 2 dagen bewaren. Laat de oliebollen eerst goed afkoelen en verpak ze daarna luchtdicht. Bewaar ze buiten de koelkast anders worden ze droog.
  • Je kunt oliebollen ook invriezen. Oliebollen blijven in de vriezer ongeveer 2 maanden goed. Eerst even ontdooien en daarna opwarmen in een oven (ca. 5 min. Op 200˚C)

Hoe oliebollen opwarmen?

Hoe moet je oliebollen opwarmen? Het lekkerste is om oliebollen op te warmen in de oven of airfryer, dan behoud je een krokante korst.

  • Oven: ca. 5 min. Op 200˚C
  • Airfryer: ca. 3 min. Op 170˚C.

Wil je de oliebollen toch opwarmen in de magnetron? Doe de oliebollen dan in de magnetron op 850 watt voor 2 minuten.

Oliebollen Variatietips:

  • Bier in plaats van water in het het oliebollenbeslag zorgt voor heerlijke luchtige oliebollen (vooral donker bier). Het geeft de oliebollen een extra lekkere smaak. Wil je de helft van het water vervangen voor bier (250ml)? Meng dan warm water (45˚C) met het bier op kamertemperatuur.
  • Appelbeignets maken? Begin altijd eerst met het bakken van oliebollen en doe vervolgens de appelbeignets in de frituurpan. Door de kaneelsuiker van de appelbeignets zal de olie verkleuren.

Oud en Nieuw

Oliebollenmix Origineel Oliebollenmix Origineel

Oliebollenmix Origineel

Origineel

Bekijk dit product
Appelbeignets mix Appelbeignets mix

Appelbeignets mix

Compleet pakket

Bekijk dit product
Oliebollen gemak Oliebollen gemak

Oliebollen gemak

Extra snel klaar

Bekijk dit product
Oliebollen Glutenvrij Oliebollen Glutenvrij

Oliebollen Glutenvrij

Glutenvrij

Bekijk dit product